Cooperem per fer el món més fàcil: les validacions d’accessibilitat cognitiva.

Saps què són les validacions d’accessibilitat cognitiva i què suposa la seva aplicació?

L’Oficina de Capacitats Diverses de l’Ajuntament de Terrassa en col·laboració amb LaFACT Fupar i l’escola d’educació especial Crespinell, ha fet possible aquesta activitat. Un espai de diàleg on coneixerem què són les validacions d’accessibilitat cognitiva i perquè són tan importants.

Presentarem el primer Grup d’Accessibilitat Cognitiva de Terrassa, un projecte pioner que facilita la participació de totes les persones per tal de fer més fàcil d’entendre tota la informació a la ciutadania.

S’encarregaran de fer-ho alguns dels seus membres, la Rut Alsina (terapeuta ocupacional), Alfred Salom i Hakima Chouiya (Escola Crespinell), en Pablo Zivillica, Marc León i l’Anna Sanglas (LaFACT Fupar).

Qui conforma el grup?

El primer grup, és conformat per les persones avaluadors, conformat per persones grans, persones nouvingudes, persones amb diagnòstic de salut mental i persones amb discapacitat intelectual.

El segon, està conformat per les persones facilitadores, compta amb personal tècnic especialitzat per facilitar la tasca del grup avaluador i materialitzar les propostes.

L’accessibilitat cognitiva suposa poder entendre el món que ens envolta, així com les activitats que es duen a terme, a fi de poder participar de manera activa, partint de la comprensió de la informació.

Fem el món més fàcil per a tota la ciutadania, trenquem les barreres de comunicació.

Si no vas poder assistir a l’activitat en directe i vols conèixer més sobre el procés de validació cognitiva que se segueix a la ciutat o alguns exemples d’accions dutes a terme, no dubtis en revisar el vídeo de l’activitat.

Persones amb idees, respostes a grans reptes

A quins reptes fem front des de l’emprenedoria?

En aquesta taula rodona virtual dinamitzada per La Directa coneixerem cinc projectes d’emprenedoria impulsats des del Servei d’Emprenedoria i Economia Social.

Les persones participants presentaran els seus projectes i posaran en comú experiències emprenedores i innovadores. Models de negoci amb valors, sostenibles, respectant el consum i producció responsables i centrats en les persones.

Tots els negocis tenen en comú que es desenvolupen a la ciutat de Terrassa i volen fer front als reptes que enfrontem com a societat, especialment després de la incertesa generada arrel de la crisi sanitària.

Idees de negoci innovadores per donar resposta a les necessitats de la societat des de perspectives molt diferents, respectant els valors de l’economia social.

Si tens una idea, però no saps com emprendre et convidem a compartir aquestes experiències que t’ajudaran a saber quines són les primeres passes. Coneix aquestes empreses de la mà dels seus creadors i comprenent els seus motius, objectius i els reptes que enfronten en el seu procés de creació i en el dia a dia.

Entre les participants trobem els projectes Biufood, de Sergi Rovira, Mycarenet de l’Albert Puig, Un món a granel, d’en Joan Aguilar, la cafeteria Manuka de l’Anna Romera i Pingu Cat Cafè, amb la Núria Lacueva i l’Alfonso.

Si no vas poder assistir a l’activitat en directe no dubtis en visionar el vídeo ara!

Si vols més informació sobre el Servei d’Emprenedoria de l’Ajuntament de Terrassa, clica aquí.

#Greenfluencers

Programa 1. Cultura
Programa 2. Ecofeminisme

Ràdio Greenfluencers: El programa fet per i per a joves per tal d’entendre l’economia social.

Des dels serveis de Joventut i d’Emprenedoria i Economia Social, en col·laboració amb la Víbria Intercultural s’ha decidit formar un grup de persones joves en producció radiofònica. L’objectiu és dur a terme una activitat diferent que permeti difondre la riquesa del teixit socioeconòmic de la ciutat de Terrassa.

Al llarg de dues sessions, aquest grup parlarà sobre l’economia social a través d’entrevistes a peu de carrer, compartint opinions sobre temes com la cultura o l’ecofeminisme.

A la primera sessió es posaran sobre la taula les diverses opcions culturals existents a Terrassa, coneixerem algunes de les entitats que fomenten aquestes accions. Comptarem també amb la visita del regidor d’Economia Social, Pep Forn, al mateix estudi de ràdio de la Víbria.

La segona sessió es centrarà en l’ecofeminisme i com encarem l’ecologisme des del feminisme. Entre d’altres, ens faran diverses propostes de llibres i pel·lícules que ens permetran aprofundir en el tema i comptarem amb la presència de dues companyes de l’associació MEL que ens parlaran del seu projecte i experiències.

Endinsa’t en l’experiència #greenfluencer! Per a més informació consulta el programa europeu Erasmus+ que promou el lema “Joves treballadores per a un futur més verd”.

Programa 1: Cultura

Programa 2: Ecofeminisme

Repte cures: Diàleg entre l’àmbit professional i formatiu al voltant de les cures. Oportunitats per a l’ESS.

En aquesta taula rodona virtual i oberta hem fet una trobada amb entitats per generar un espai diàleg al voltant de les cures. Contextualitzem el tema a la situació de pandèmia actual i tractar com s’estan encarant els reptes actuals des de la perspectiva de les cures.

Les cures sostenen la vida i des de l’economia social, s’aposta per posar les persones al centre. En aquest espai obert comptem amb representants d’entitats com: Oncolliga, Eina Cooperativa (Cuidem-nos), Foment de Terrassa, INS Montserrat Roig (Cicles Formatius APD), Taller Jeroni de Moragas SCCL (Sant Cugat), INS Castellarnau i Vida Ecuestre.

Conjuntament, tractarem qüestions diverses com ara:

  • La dificultat del reconeixement del rol de les persones cuidadores i l’impacte que té a les seves vides i sobre els seus drets. Sempre tenint en compte la seva importància en quant a l’atenció integral a la família, pacients o a l’entorn.
  • S’hauria de mantenir el sistema d’economia reproductiva actual o canviar el model? S’haurien d’enfocar les cures des del sistema productiu per donar el valor que es mereixen?
  • Quines són les necessitats emergents dels col·lectius que atenen les entitats i empreses que presten serveis a les persones, arrel de la pandèmia? Quins perfils professionals es requereixen per fer front a aquestes noves necessitats?
  • Quines són les oportunitats laborals que sorgeixen entorn de les cures ? Estem preparats per afrontar professional i formativament aquestes noves necessitats no ateses?
  • Què pensen els estudiants que s’estan formant en el sector de les cures respecte la preparació que reben i com s’encaren les necessitats ja existents. I les emergents?
  • Com poden arribar les entitats socials a les empreses privades a la fi de generar sinergies? Es poden aconseguir col·laboracions i patrocinis?
  • Aportacions per donar-se a conèixer en el sector de l’economia social i de les cures.
  • Quines són les motivacions de les persones que decideixen estudiar cicles formatius d’atenció a les persones amb dependència.

Jornada d’intercooperació educativa

El passat dia 30 de novembre va tenir lloc la trobada virtual intercentres del conveni per l’ESS.

En aquesta activitat virtual hem fet una trobada entre alguns dels diversos centres que formen part del conveni per l’ESS a Terrassa: Vedruna Vall, INS Santa Eulàlia, INS Ègara i Creixen Terrassa.

Els alumnes d’aquests centres presentaran en viu les seves impressions sobre algunes de les activitats que s’han dut a terme en el marc de la Terrassa Cooperativa i s’obrirà un espai de diàleg per comentar les diferents presentacions.

Obriran la presentació la parella d’alumnes de l’INS Santa Eulàlia exposant el documental “El cost de la fruita“, centrada en el documental homònim i que va acollir un petit debat amb les persones participants per tal de plantejar preguntes i solucions al respecte de l’agroecologia, el tractament dels Drets Humans i el consum i producció responsable.

Seguidament, la parella d’alumnes de l’escola Vedruna Vall presentaran l’activitat “Habitatge cooperatiu en cessió d’ús“, una activitat centrada en aquest model alternatiu d’habitatge, fent un repàs pels seus orígens, quines són les seves característiques, objectius i algunes de les iniciatives locals existents al territori.

Des de Creixen Terrassa ens parlaran sobre l’activitat “#Greenfluencers“, una proposta radiofònica guioitzada i produïda per joves formats en l’economia social per transmestre quins són els seus valors i donar-la a conèixer a la resta de joves.

Les alumnes de l’INS Ègara presenten l’activitat “Vesteix i menja natural. Tria comerç just“, centrada en el coneixement vers el comerç just, amb l’explicació d’un projecte de producció de cacau sostenible i respectuosa amb el medi ambient, seguida d’un debat obert amb totes les persones assistents.

S’extreuran unes conclusions molt interessants tant de les activitats com de les participacions de l’alumnat que sens dubte fomentaran la continuïtat del debat més enllà de la Terrassa Cooperativa.