La sostenibilitat en el transport: la importància dels canvis en les persones i en les mercaderies. El transport de l’última milla.

Taula rodona en la qual s’exposaràn dos aspectes importants: la mobilitat sostenible des de la vessant ciutadana i la comercial. S’iniciarà amb una presentació de la qualitat de l’aire a la ciutat de Terrassa, abans i després del confinament. Tot seguit, Biter farà una presentació sobre l’ús de la bicicleta com una opció saludable i òptima a la ciutat. A continuació, es presentarà el Pla de mobilitat de Terrassa, breuement: quines oportunitats i reptes tenim? Finalment, mantindrem una conversa amb preguntes adreçades a empreses i entitats sobre la gestió de microhubs i la ciclologística, per l’impuls del transport de mercaderies i la última milla.

Objectiu: Reflexionar i donar a conèixer la importància del transport sostenible a la ciutat, tant en al vessant ciutadana com en la comercial. Explicar les potencialitats i possiblitats dels microhubs i el transport de mercaderies de darrera milla.

Activitat organitzada pel Servei de Mobilitat i el Servei de Medi Ambient.

Col·laboradores: BiTer, La Terrassenca, Granollers Pedala, Txita, Consell Comarcal del Vallès Occidental

Just en orígen, just en destí: Comerç just del cafè, cacau i tèxtil

En aquesta activitat virtual coneixerem algunes de les entitats més justes de Terrrassa: qui són? Per què van decidir donar el seu suport al comerç just? Com ho fan? Coneixerem:

  • L’Egarenca. És l’ecobotiga cooperativa de Terrassa, una Associació sense ànim de lucre que fomenta el consum responsable. La formen un grup de famílies que s’organitzen per aconseguir aliments i altres productes seguint criteris de sostenibilitat, de proximitat i socials.
  • ALTERNATIVA3, som una cooperativa que, des del 1992, treballem pel comerç just entenent que el autèntic desenvolupament només és possible combinant justícia social, respecte al Medi Ambient i sostenibilitat econòmica. Oferim una alternativa sostenible, responsable i de qualitat als productes de consum habitual, en especial al cafè, cacau i sucre.
  • La Revolta és un cafè restaurant i espai cultural a la ciutat de Terrassa. Promou el consum sostenible i responsable d’aliments de proximitat i ecològics, elaborant diàriament àpats saludables. L’equip de La Revolta és un equip format únicament per dones, algunes d’elles provinents d’una fundació que forma i dóna oportunitats a dones en risc d’exclusió social.
  • Amor Bio: una botiga de proximitat al bell mig de la ciutat, que aposta per un model de compra sostenible i responsable, que cuida de les productores i de les consumidores i del medi ambient.
  • Oxfam Intermon: una entitat emblemàtica, que dóna visibilitat a tota la feina que hi ha darrera del comerç just en l’àmbit de l’alimentació i el tèxtil.

Objectiu: Donar a conèixer a la ciutadania els establiments i entitats que treballen pel comerç just, per conèixer els beneficis que comporta el consum responsable.

Activitat organitzada per Alternativa 3.

Col·laboradores: La Revolta, AmorBioTerrassa, L’Egarenca, Oxfam Intermón,

Fem del consum quotidià una eina de canvi

4 cites per canviar la teva forma de consumir.

Presentació de l’Ateneu sobre el consum responsable i presentacions del Punt Opcions per part del servei de consum de l’Ajuntament. Tot seguit, es presentaran 4 cooperatives de consum en diferents sectors, finances ètiques, energia, mobilitat i telefonia. Finalment es reservarà un espai amb reflexions i preguntes que dinamitzarà el servei de consum.

Objectiu: Analitzar diferents models de consum de subministraments en la societat actual i donar a conèixer alternatives per tal de fomentar el consum responsable, social i solidari.

Organitzadora: Servei Municipal Consum

Col·laboradores: Ateneu Cooperatiu Vallès Occidental, Som Energia, Som Mobilitat, Som Connexió, GIT Fiare Catalunya Transversal

Teixidors i eco INSERCIÓ per una gestió sostenible del tèxtil: dos models que creen valor social i mediambiental.

Ponència conjunta sobre producció i consum responsable tèxtil des de les vessants de la mitigació dels residus tèxtils (eco-inserció), així com de les alternatives de producció responsable (Teixidors).

1. Els projectes dins l’Economia Social i Solidària
2. El tèxtil responsable
3. L’acció social i la contractació laboral de col·lectius vulnerables
4. Projeccions de vídeo: indústria tèxtil predominant (eco-inserció) i el procés de producció de llana responsable (Teixidors)

Objectiu: Conscienciar la ciutadania sobre els impactes econòmic, social i mediambiental, tant en els àmbits local com global, que el model actual del tèxtil de vestir té avui dia, un model basat en la terna fast fashion / low cost / economia lineal.
I contraposar-lo amb un que informa als consumidors sobre el producte a consumir amb base a criteris de sostenibilitat. Per últim, fer visible i impulsar el paper de l’Economia Social i Solidària a la societat.

Organitzadores: FUPAR i Eco-inserció

Impulsem la producció local amb moneda social

En aquesta xerrada es va parlar de les possibilitats i els motius per crear una moneda social, a través d’experiències reals, i es va presentar “La Mola” moneda social creada i gestionada per la XES Terrassa. Ens endinsarem en les oportunitats que permet aquesta opció per construir i reforçar el teixit productiu i el comerç local terrassenc, tot enfocant les particularitats i les alternatives.

Objectiu: Visibilitzar la moneda social com un possible instrument amb potencial per impulsar el consum responsable i la producció de proximitat.

Entitat organitzadora: XES Terrassa

Col·laboradores: Coodin, La Turuta